Průvodce po památkách: Jeho práce je jen pro nadšence. Tak málo za ni platí

Při brouzdání na internetu na mě vykoukla nabídka práce průvodce po památkách v jednom nejmenovaném moravském městečku. Historie mě baví, co takhle to zkusit, a splnit si tak jeden z dětských snů? A tak jsem se jala informovat o tom, jaké jsou pracovní a mzdové podmínky. A nestačila jsem se divit.









Když se podíváte na nabídku internetových vyhledávačů volných pracovních míst, tak nemůžete říct, že by jejich weby zely prázdnotou. Pracovních nabídek je poměrně dost. Od některých zaměstnavatelů tam visí celou řadu týdnů, což člověka vede k přemýšlení, proč tomu tak asi je. Jistě, máme poměrně nízkou nezaměstnanost, takže sehnat někoho, kdo by nabízenou pozici chtěl dělat, může být složité.

Nezaměstnanost u nás

Podle Úřadu práce ČR (ÚP ČR) vzrostl podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně o 0,3 p. b. a meziročně o 0,1 p. b. K 31. lednu 2024 činí nezaměstnanost u nás 4 %. Je tedy vidět její nepatrný nárůst. Na úřadech práce je celkově u nás evidováno ke konci ledna 295 546 uchazečů o zaměstnání, což je o 12 487 více než v lednu loňského roku. 

Podle tiskové zprávy ÚP ČR se pracovní trh v naší republice začíná měnit, protože již druhý měsíc po sobě je v evidenci úřadů práce více uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. To možná povede k tomu, že lidé budou ochotněji sahat po pracovních nabídkách, o které by dříve ani nezavadili. Jsou to zejména ty, které nabízejí mzdu jen nepatrně větší, než je minimální mzda.

Proč tak nízká mzda?

Proč o nezaměstnanosti píši? Překvapilo mě totiž, jakou mzdu nabízejí některé památky za práci průvodce – je to 110 Kč na hodinu. Při dnešních cenách potravin a energií je to hodně směšná částka, jež je ale spíše k pláči. Dělat tuto práci tedy může snad jen ten, kterého historie a pamětihodnosti opravdu baví a v práci průvodce budou je vidět něco jako své poslání či splnění svého snu.

Prý se jedná o práci vhodnou pro rodiče na rodičovské dovolené, studenty nebo seniory. No nevím, možná tak ještě pro studenty, kteří si rádi přivydělají nějakou tu korunu navíc ke kapesnému od rodičů. Ale pro matky s malými dětmi či důchodce?

Poměrně náročná práce průvodce

Průvodce je prakticky celý den na nohou, mnohdy za směnu nachodí deset i více kilometrů. Pracovní doba je zhruba od 9:00 hodin ráno do 17:00 hodin odpoledne v hlavní návštěvnickou sezónu, a to včetně sobot a nedělí. Během této doby zvládne průvodce odbavit asi 6 skupin návštěvníků. 

Jak by takovou práci mohla dělat maminka, jež má na starosti děti? Pokud se budeme bavit o seniorech, pro výkon práce průvodce budou potřebovat mít dobrou fyzickou kondici. Takže to opět není pro každého staršího člověka.

Možná to zaměstnavatel myslel tak, že nabízená nízká hodinová mzda se vyplatí jen jako přivýdělek k rodičovskému příspěvku nebo k důchodu. Pak by to dávalo určitý smysl. 

Zdroj: Úřad práce ČR

Náhledové foto: Pixabay


Komentáře